To ciasto jest lekkie, jak chmurka. Szykuję je na chrupiącym spodzie bez pieczenia
Lubię ciasta bez pieczenia, bo nawet nie trzeba uruchamiać piekarnika. Mają też tę zaletę, że zawsze się udają. Dziś zapraszam was na lekkie, jak chmurka, eleganckie ciasto czekoladowe. Doskonale smakuje i pięknie wygląda, bo składa się z kilku pysznych warstw. Na szczęście jego przygotowanie nie jest trudne.
Jak zrobić chrupiący spód do ciasta bez pieczenia?
Spód do tego ciasta wychodzi przyjemnie chrupiący, choć wcale go nie piekę. Robię go z herbatników, które tylko blenduję na proszek. Potem połowę zmiksowanych ciastek łączę ze stopionym masłem, a resztę z roztopioną, gorzką czekoladą. Dno formy wylepiam najpierw ciastem jasnym, a po zastudzeniu wykładam na nie ciasto czekoladowe. Całość dobrze schładzam w lodówce i wtedy spód jest gotowy do nałożenia piankowych warstw.
Jak zrobić warstwowe ciasto czekoladowe?
Gdy spód do ciasta chłodzi się w lodówce, szykuję piankowe warstwy. Pierwsza jest z dodatkiem białej czekolady, druga z dodatkiem gorzkiej. Obie bazują na bitej śmietance i są zestalone żelatyną.
Jasną i ciemną warstwę szykuję na tej samej zasadzie. Najpierw namaczam żelatynę i roztapiam w gorącej kąpieli wodnej czekoladę białą. Śmietankę ubijam na sztywno. Schłodzoną czekoladę najpierw mieszam z 1-2 łyżkami bitej śmietanki, a potem dodaję do całości i delikatnie mieszam. Na końcu masę łączę z żelatyną i wylewam na ciasteczkowy spód. Po schłodzeniu i zastudzeniu przyrządzam piankową masę z dodatkiem czekolady deserowej i wylewam ją na białą masę. Gdy pianka zastygnie, ciasto pozostaje tylko udekorować.
Przepis: Piankowe ciasto bez pieczenia na chrupiącym spodzie
Lekkie, warstwowe ciasto bez pieczenia przygotowane na ciasteczkowym spodzie
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g herbatników
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki śmietanki
Na białą piankę:
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
Na ciemną piankę:
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- ciemne kakao do posypania
- polewa czekoladowa do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki zblenduj na proszek, podziel na połowę. Jedną wymieszaj ze stopionym masłem, przełóż ją do niedużej, prostokątnej formy. Równomiernie rozprowadź, ugnieć dnem szklanki, wstaw na 30 minut do lodówki. Potem roztop czekoladę gorzką ze śmietanką, dodaj do niej pozostały ciasteczkowy proszek, wymieszaj. Masę przesyp na jasny spód, równomiernie rozprowadź, ugnieć szklanką, schłodź.
- Jasna piankaŻelatynę namocz w ziemnej wodzie, podgrzej do rozpuszczenia. Czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj 2 łyżki do czekolady, wymieszaj, dodaj pozostałą śmietankę, wymieszaj. Masę delikatnie połącz z żelatyną, wylej na ciasteczkowy spód. Równomiernie rozprowadź, schłodź.
- Ciemna piankaW taki sam sposób, jak wyżej przygotuj ciemną piankę. Zamiast czekolady białej, użyj tylko czekolady deserowej. Masę piankową wylej na jasną piankę, równomiernie rozprowadź. Całe ciasto dobrze schłodź, by masa stężała.
- DekorowaniePrzed podaniem ciasto oprósz obficie ciemnym kakao. Na wierzchu polej je cienkimi smużkami roztopionej czekolady gorzkiej.
Inna wersja warstwowego ciasta czekoladowego
Podobne, warstwowe ciasto czekoladowe możecie przygotować nieco inaczej. Zamiast po zwykłe herbatniki, możecie sięgnąć po ciasteczka kakaowe. Po zblendowaniu wystarczy je wymieszać ze stopionym masłem i uformować spód. Część piankowa może się składać z trzech warstw: jedna będzie miała dodatek czekolady białej, druga mlecznej, a trzecia deserowej.